
For foreldre
Om Frøbemanning
Hva betyr det for mitt barn at vår barnehage har vikarer fra Frøbemanning?
Alle våre vikarer skal ha gode referanser, ha jobbet i barnehage før og et sterkt ønske om å jobbe med barn. Våre vikarer skal sette barnas behov foran sine egne i en hverdag med latter, lek og påskrudde voksne.
Hvordan jobber Frøbemanning med inkludering i barnehagen?
Alle vikarer som blir sendt ut på oppdrag skal ha gjennomgått infokurs av erfarne medarbeidere/pedagoger. Da vil inkludering være en del av agendaen som skal ivareta alle barn uansett hvilke forutsetninger de måtte ha.
Hvordan jobber Frøbemanning med mangfold hos sine vikarer?
Vi vil fremlegge viktigheten av inkludering og mangfold i form av veiledning og infokurs før, under og etter arbeidsoppdrag er gjennomført. Tett veiledning av vikarene våre og fremlegge verdier som inkludering og mangfold er noe vi i Frøbemanning skal fremme.
Hvordan jobber Frøbemanning med språk i barnehagen?
Vi skal opplyse om viktigheten av og bruke god tid sammen med barna. Tydelige formuleringer og støtte i relasjoner der språkbarrierer kan oppstå. Fremme hvor gunstig eksempelvis lesing av bok, gjengi gjenstander/leker og gjentagelser. Vi skal aldri rette på uttalen til barna, fordi det kan skape usikkerhet, men større barna med utvikling av et godt og tydelig språk.
Barnehagedagen
Hvor lenge kan et barn være i barnehagen?
Et barn kan i terorien bli levert når barnehagen åpner og hentet når den stenger. Dette er ikke noe som anbefales, siden en lang dag i barnehagen kan være ganske krevende for store og små.
I barnehagen er det utallige relasjoner og overgangssituasjoner som krever ganske mye av et barn og de kan fort bli slitne om man er 8-9 timer i barnehagen. En god balanse der barnet kommer før den gode leken starter litt tidlig på morgenen og hentet før all energi er tappet er anbefalt.
Hvordan ser en typisk barnehagedag ut?
Dette er veldig individuelt, men som regel startes dagen med frokost + frilek frem til samlingsstund starter. Der går man igjennom dagens innhold i form av dagsstavle, gjerne med bilder.
Dette skaper forutsigbarhet for barna, der man kan lett gjennom bilder se hva dagen skal inneholde og hva som skal skje.
Rundt klokken 11.00 spises det først måltid, etterfulgt av enten soving på småbarn eller en tur ut for storbarn. Dette er igjen veldig individuelt, men storbarna er somregel ute en halvanna time til to timers tid og så inne resten av dagen. Da blir det primært et måltid til, etterfulgt av frilek frem til hentetid.
Hva er bemanningsnormen i barnehage, enkelt forklart?
For barn under tre år kreves minst én ansatt per tre barn, og for barn over tre år, én ansatt per seks barn. Bemanningsnormen i norske barnehager skal sikre at det alltid er nok voksne til stede for å gi barna omsorg og oppmerksomhet.
Dette hjelper til med å skape et trygt og stimulerende miljø der barn kan utvikle seg positivt. I tillegg sørger pedagognormen for at det er nok kvalifiserte barnehagelærere til å lede pedagogiske aktiviteter, med minst én pedagog per sju barn under tre år, og én per 14 barn over tre år.
Hva er lek i barnehagen?
«Hva er lek» er et spørsmål for evighetene, men vi i Frøbemamning tenker at lek finnes overalt. Det er relasjoner mellom barn, voksne og gjenstander som skjer kontinuerlig. Leken er fundamentalt det viktigste for et barn og kan ikke settes grenser for. Det er slik barna utvikler seg, lærer seg gode rutiner i relasjoner med andre og dannes til fremtidige borgere.
I lek kan man møte motstand, glede, sinne og alt på følelsesspekteret, noe som barn må få lov til å kjenne på og erfare før de skal ut i den store verden. Her er det viktig at voksne ikke hemmer leken, men hjelper og veileder der det må trenges.
Mat
Hva er en god matpakke i barnehagen?
En god matpakke skal inneholde mat som gir næring og ikke bare «raske karbohydrater». Min erfaring som pedagog er at en matpakke skal inneholde mat som gir barna energi og ikke ta det ifra dem. Litt frukt, en yougurt og et par grove skiver med leverpostei, ost eller lignende anbefales.
Vi anbefaler også å smøre matboksen sammen med barna, gjerne dagen før. Da er det barna som medbestemmer innholdet i matboksen og får gjøre litt eller all av smøringa selv. Dette påvirker i en positiv grad at matboksen somregel alltid blir spist opp, istedenfor at den blir sendt med hjem halvfull.
Hvilken matboks skal jeg velge?
Vi anbefaler matbokser med nok plass til brødskiver, litt frukt og en liten yoghurt eller lignende. Den må være enkel å åpne/lukke. Matbokser kan også fort gå i bakken og burde derfor tåle litt.
Husk å velge en matboks som er BPA-fri, som heldigvis de aller fleste matbokser vi får kjøpt i Norge allerede er.
Klær
Hvilke klær må vi ha til barnehagestart?
Hvilke klær som passer til barnehagestart kommer helt an på hvilken årstid man er i. Er man på høsten, burde man ha vindtette og vanntette klær samt gode støvler som barna kan hoppe i sølepyttene med. Er det vinter burde man ha gode varme sko, samt en god dress, varme hansker, buff og en varm lue. Hvilke klær man burde ha med er det lurt å spør avdelingen og barnehagen om. De har god ekspertise om hva som er lurt og ha av klær på plassen til barna.
Hvilke innesko bør barnet mitt ha?
Innesko kan være lurt. Skulle brannalarmen gå så kan man unngå sykdom om man må springe ut i full fart mens man har innesko på føttene. Her finnes det ingen fasit hvilke sko man burde ha, men noen som er lette og gode og ha på beina anbefales. Husk å prøve skoene på barnet før du kjøper de, for å være sikker på at de kan brukes og ikke minst at de er komfortable.
Barnehagestart og avslutning
Hvordan foregår tilvenning i barnehage?
Tilvenningsperioden kan variere, spesielt fra småbarn (0-3 år) til storbarn (3 år til skolestart). Tilvenningen er en prosess som ikke burde forhastes, men heller tas med skjønn ut fra hvor trygg barnet ditt er på de ansatte, barnehagen og rutinene.
En tilvenningsperiode kan ta alt fra én dag til en uke eller to. Det er lurt at dere som foreldre har tett dialog med barnehagen og setter av tilstrekkelig tid i forveien til dette.
Det viktigste med tilvenningsperioden er å ivareta barnet. Det skal føle seg trygt, både med ansatte, de andre barna og selve lokalet, før tilvenningsperioden er over.
Hva foregår under en oppstartssamtale?
I en oppstartssamtale går man gjennom hvem barnet er. Her får dere som foreldre muligheten til å opplyse om alt som barnehagen burde vite om. Har barnet allergier? Skal barnet sove i løpet av dagen av dagen? Er det medisiner som skal gis? Trenger barnet noe type for tilrettelegging? Hva forventer dere som foreldre av barnehagen, og hva forventer barnehagen av dere som foreldre.
Under denne samtalen er det lurt å opplyse om alt, slik at barnehagen kan best ivareta deres barn på en god og omsorgsfull måte.
Hvordan skjer overgangen fra barnehage til skole?
Når har barnehagen ferie?
Når barnehagen har ferie avhenger av barnehagens bestemmelser. Du vil alltid finne oppdatert informasjon om dette på barnehagens nettside.
Finn din barnehage i Oslo her.
Sykdom i barnehagen
Hva er reglene når det kommer til feber og oppkast?
Hvis barnet får feber, oppkast eller diaré bør det holdes hjemme fra barnehagen for å hindre smittespredning. De kan vende tilbake til barnehagen 48 timer etter at symptomer som oppkast og diaré har opphørt. Vi råder til dette for å beskytte både det syke barnet og andre barn og ansatte mot smitte. Det er viktig for foreldre å observere barnets allmenntilstand og avgjøre når det er trygt å returnere til barnehagen, slik at barnet er symptomfritt og i god form for å delta i barnehageaktiviteter.
Hva skjer om barnet får omgangssyke eller diaré i barnehagen?
Da vil vi ta kontakt med foreldrene, og melde fra om allmenntilstand. Hvis barnet ditt ikke har det bra, vil vi gi det omsorg det trenger frem til du kommer å henter.
Arrangementer i barnehagen
Mange barnehager er forskjellige, men samtidig markerer ulike høytider på lik linje. Noen av høytidene/markeringer man kan møte er listet nedenfor.
FN-dagen
Brannvernuka
Juleavslutning
Påske
Pride
Sommerfest
Eid
Samefolkets dag
Barnehagedagen
Foreldresamtale
Hva skjer på en foreldresamtale i barnehagen?
Under en foreldresamtale går man gjennom hvordan barnet ditt har det i barnehagen. Det kan eksempelvis være alt fra hvordan barnet trives sosialt, hvordan språkutviklingen går eller opplyse om barnet har utfordringer på andre områder.
Under en foreldresamtale går man i detalj inn på tiltak som kan gjøres, for å barnehagehverdagen best mulig for barnet. Dere som foreldre vil også kunne spørre om rådgivning fra pedagogisk leder hvis det trengs, hvis dere trenger litt hjelp til hvordan å håndtere barnets utviklingstrinn.
Kan jeg som forelder be om foreldresamtale?
Du som forelder kan alltid be foreldresamtale når det er bekymringer rundt ditt barn eller spørsmål rundt ditt barns utvikling og adferdsendringer. Det kan også være spørsmål om rutiner i barnehagen som du som foreldre ønsker svar på som kan være fint å ta opp på en foreldresamtale.
Hjelp til mitt barnehagebarn
Hvem kontakter jeg med spørsmål om mitt barnehagebarn?
Du burde alltid henvende deg til pedagogisk leder på ditt barns avdeling. Det er pedagogisk leder som har ansvar for oppfølgingen av ditt barn sammen med sitt team. De kan sammen svare på spørsmål du har om barnet og dets utvikling.